Over cholesterol

De Nationale Cholesterol Test campagne biedt u de mogelijkheid om gratis uw cholesterol te laten meten. Een mooie kans, want maar liefst 65% van de mensen tussen de 30-70 jaar heeft een verhoogd cholesterol*; één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof en dient als belangrijke bouwsteen voor de lichaamscellen. Het speelt een grote rol bij de spijsvertering en is nodig voor de aanmaak van onder andere hormonen en gal. Cholesterol is aan eiwitten gebonden en wordt zo vervoerd in het bloed.

Het totale cholesterolgehalte kan opgesplitst worden in twee soorten:

 • LDL (Low Density Lipoprotein) ofwel het “slechte” cholesterol
 • HDL (High Density Lipoprotein) ofwel het “goede” cholesterol

Wanneer er gesproken wordt over een “verhoogd cholesterol” betekent dit eigenlijk een hoog LDL- en een laag HDL-gehalte. Met slechts één druppel bloed verkregen uit een vingerprik kan uw cholesterolgehalte bepaald worden.

Wat zijn de risico’s bij een verhoogd cholesterol?

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte en geeft geen klachten, maar toch is het belangrijk er goed op te letten.

Het LDL-cholesterol bindt zich gemakkelijk aan de wanden van de bloedvaten, waardoor de vaten dichtslibben. Het risico op hart- en vaatziekten neemt hierdoor toe. Het gevaar van het dichtslibben is namelijk dat belangrijke organen als hart en hersenen minder zuurstof krijgen. Uiteindelijk kan een bloedvat helemaal dicht gaan zitten en kan een hartaanval of herseninfarct (beroerte) ontstaan. Dit gebeurt gelukkig lang niet bij iedereen.

Hoe houdt u uw cholesterolgehalte laag?

Het verlagen van het cholesterolgehalte is belangrijk om onnodige gezondheidsrisico’s te voorkomen. Een gezonde leefstijl is hierbij de eerste stap. Dat betekent:

 • Gezond eten
  Een gezonde voeding kan het cholesterolgehalte met ongeveer 10 % verlagen. De volgende voedingstips kunnen daar bij helpen:
  • Gebruik minder verzadigd vet en vervang het verzadigd vet waar mogelijk door onverzadigde vetten
  • Eet elke dag twee ons groente en twee porties fruit en twee keer per week (vette) vis
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke of volkorenproducten
  • Vermijd cholesterolrijke producten, zoals orgaanvlees, garnalen en eieren
  • Matig het gebruik van alcohol (maximaal 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas voor vrouwen)
 • Heeft u ondersteuning nodig bij het aanleren van een gezond voedingspatroon? Ga dan naar www.nvdietist.nl om contact op te nemen met een diëtist bij u in de buurt. Zij kunnen u persoonlijk adviseren.

 • Voldoende bewegen
  Voldoende bewegen (minimaal een half uur per dag matig intensief) verhoogt het “goede” HDL-cholesterolgehalte in het bloed.
 • Niet roken
  Roken verlaagt het “goede” HDL-cholesterol. Na het stoppen met roken herstelt het HDL-cholesterol zich weer.

Als u een hoge bloeddruk, reuma of diabetes mellitus (suikerziekte) heeft, of uit een familie komt waar hart- en vaatziekten in voorkomen, loopt u een groter risico en verdient het laag houden van uw cholesterolgehalte extra aandacht. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Afhankelijk van het aantal risicofactoren dat op u van toepassing is, kan een arts medicijnen voorschrijven om uw cholesterol te verlagen. Hiervoor zijn verschillende geneesmiddelen beschikbaar. De meest voorgeschreven cholesterolverlagende middelen zijn statines.

Wat kan de Stichting Nationale Cholesterol Test voor u betekenen?

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland een belangrijke doodsoorzaak. Een gezonde leefstijl en een juist geneesmiddelengebruik kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen of voorkomen. Reden voor de Stichting Nationale Cholesterol Test om u zoveel mogelijk te ondersteunen bij het verlagen van uw cholesterol, onder andere door het geven van leefstijladviezen en een nauwe samenwerking met ruim 400 Service Apotheken in Nederland.

 • Leefstijladviezen
  Een gezonde leefstijl is erg belangrijk bij (verhoogd) cholesterol. Medewerkers van de Stichting Nationale Cholesterol Test kunnen u hierover adviseren. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken, gezonde voeding en het behouden of bereiken van een gezond gewicht.
 • Medicatiebegeleiding
  Heeft u daadwerkelijk een verhoogd cholesterol en krijgt u voor het eerst cholesterolverlagende geneesmiddelen mee? Dan staat uw Service Apotheker klaar om al uw vragen te beantwoorden. Daarnaast controleert hij voor u of het voorgeschreven geneesmiddel past bij uw gezondheidssituatie en wel samengaat met de geneesmiddelen die u mogelijk al gebruikt.

* Cijfers gebaseerd op het totale cholesterolgehalte van Nederlanders tussen 30-70 jaar. Bron: Factsheet Hartstichting, november 2012.